INVESTEREN IN MEZELF

“Ik vind het heel belangrijk om te blijven investeren in mezelf. Daarvoor volg ik cursussen om nieuwe inzichten op te doen. In de praktijk handel ik vooral vanuit mijn eigen ervaring en wat ik denk dat goed is, maar soms is het fijn om van experts te leren, maar ook van ervaringen van anderen, met soortgelijke uitdagingen. Deze nieuwe kennis en ervaringen kan ik dan weer inzetten in mijn dagelijkse praktijk.”

HANDELEN VANUIT VERSCHILLENDE PERSPECTIEVEN

Valerie Houlihan heeft deelgenomen aan de masterclasses Effectief leiderschap en Verandermanagement en deelt in dit openhartige gesprek graag haar ervaringen. Valerie is Manager Solutions Accounting & Reporting bij NN Investment Partners en is leidinggevende van 16 medewerkers, verdeeld over 2 afdelingen.
“Sinds 2019 geef ik leiding aan een tweede afdeling, die heel anders is dan de eerste en waarbij dezelfde aanpak niet werkte. De mensen hadden een andere achtergrond en een andere bedrijfscultuur, die ik niet gewend was. Dat vroeg veel van mijn aanpassingsvermogen. Daardoor kreeg ik sterk de behoefte om meer te leren over het handelen vanuit verschillende perspectieven, afgestemd op de mensen met wie je werkt.
Een directe collega van mij die ook bij UMIO | Maastricht University een opleiding volgt stuurde mij de informatie over de masterclass Effectief Leiderschap en zei: Dit is echt iets voor jou, daar moet je naar kijken. Op de website vond ik naast de informatie over effectief leiderschap ook de cursus Verandermanagement. Aangezien ons bedrijf constant aan het veranderen is vond ik dit ook een interessant thema en besloot me voor beide cursussen in te schrijven.

JEZELF EEN SPIEGEL VOORHOUDEN

Ik ben begonnen met Effectief leiderschap waar ik naast heel bruikbare theorieën ook meteen de tools kreeg om het praktisch te kunnen toepassen en daar gaat het uiteindelijk om. Ik vond de hoofddocent van beide cursussen, Micole Smits, super. Ze legde alles heel goed uit, maar ik vond het ook heel leuk dat er bij beide cursussen gastdocenten ingezet werden, ook vanuit het bedrijfsleven. Ze vertelden veel over hoe zij de theorie hadden toegepast in de praktijk. Daar kreeg ik heel veel energie van.
Waar ik het meeste aan gehad heb bij de Masterclass Effectief leiderschap is dat je een spiegel voorgehouden krijgt. Ik ben ook meer bewust van mijn manier van luisteren. Iedereen weet wel dat het belangrijk is om open te luisteren maar omdat je zelf ook vaak onder druk staat gaat wat iemand vertelt soms het ene oor in en het andere weer uit.
Ik zette soms onterecht mensen weg als dwarsligger of tegenligger maar ik besef nu dat ik even wat beter moet luisteren naar deze mensen. Vaak gaat het niet alleen om wat ze zeggen maar welk probleem daaronder ligt. Door meer empathisch te luisteren en door vragen te stellen bereik je veel meer want dan voel je waar de pijn zit en kun je er ook iets mee doen. Dat was voor mij een echte eyeopener.

HET BELANG VAN KOFFIEMOMENTJES

Een tweede eyeopener in beide cursussen was dat, zoals Micole dat noemde, er veel ‘off stage’ gebeurt. In een meeting kan iedereen het eens zijn over een beslissing met betrekking tot de aanpak en het doel van een project, terwijl daarna toch mensen onderwater met elkaar communiceren en het verhaal toch niet zo duidelijk is. Je weet soms dat er iets speelt maar je kunt er niet de vinger opleggen. Dat heeft een enorme invloed op hetgeen je wil bereiken. Daarom ben ik gestart met het plannen van koffiemomentjes met mensen om in een 1 op 1 gesprek erachter te komen hoe mensen ergens tegenaan kijken. Soms voelen ze zich niet comfortabel genoeg om in een groep iets te zeggen en zijn ze in een persoonlijk gesprek veel opener. Deze aanpak heeft wel zijn vruchten afgeworpen. Zeker in deze coronatijd met online meetings is het lastig om een stukje non-verbaal gedrag op te pikken. Daarom zijn de 1 op 1 gesprekken nog belangrijker geworden.

U-THEORIE OP TWEE MANIEREN BELICHT

Ik vond de combinatie van beide cursussen heel sterk. Bij Effectief Leiderschap heb je het in de basis ook wel over veranderingen maar meer in je persoonlijke leiderschap. De masterclass verandermanagement heeft daar voor mij nog een enorme verdieping op gegeven. Zo komt bijvoorbeeld de U-theorie in beide cursussen aan bod maar deze wordt per cursus op een andere manier belicht.
Ik zou de cursus Effectief Leiderschap met name aanbevelen vanwege de reflectie, het voorhouden van een spiegel. Je handelt vaak op je eigen manier maar het is een enorme verrijking voor je eigen ontwikkeling om nieuwe dingen te leren en te horen en voornamelijk ook uit te proberen in de praktijk. Sommige onderdelen uit de theorie passen meer bij jezelf of je organisatie maar het is wel heel leuk om te oefenen met alle aangereikte tools.

ERVARINGEN DELEN

In de cursus zaten mensen vanuit verschillende organisaties en werkvelden en dat gaf ook een positieve impuls. Zo hoorde ik ook de ervaringen van mensen die in de zorg werkte en of bij de Gemeente en bleek dat we allemaal met dezelfde problematiek te maken hebben. Het meest waardevol is het werken en oefenen in groepjes. Dit geeft veel nieuwe inzichten waarmee je ook aan de slag gaat en deze daarna kunt uitproberen in je eigen praktijk.

Bij verandermanagement was de insteek op wat grotere veranderingen (processen) dus als je in een organisatie werkt waar veel verandert, en dat gebeurt bij veel bedrijven, dan zou ik deze cursus zeker aanbevelen. Deze cursus was voor mij verrassender omdat ik nooit vanuit de theorie naar veranderingen gekeken heb. Ik vond de theoretische kaders heel waardevol en interessant. We hebben heel veel perspectieven bekeken en besproken en geleerd hoe je met bepaalde situaties, die vaak heel herkenbaar waren, kunt omgaan.
Ook de begeleiding van Daria Doets, de programma coördinator vond ik super. Ze was heel erg duidelijk en we kregen voor aanvang van elke cursusdag een mailtje met alle informatie. In de electronische leeromgeving was alle informatie duidelijk terug te vinden.”

Wil je, net als Valerie, je leiderschapsvaardigheden aanscherpen en beter kunnen inspelen op veranderende omstandigheden, volg dan ook één of beide masterclasses.

Masterclass Effectief Leiderschap
Masterclass Verandermanagement